Istoria Comunei Cosesti Arges Istoria Comunei Cosesti Arges Istoria Comunei Cosesti Arges

Istoria Comunei Cosesti


Comuna Cosesti este situata in partea centrala a judetului, la o distanta de 25 km de municipiul Pitesti. Ea dispune de o suprafata totala de 6138 ha si o populatie de 5498 locuitori. Comuna dispune de un relief variat, format din dealuri si lunci, fiind strabatuta de la nord de Raul Doamnei. Este legata de resedinta judetului prin Drumul National 731 Nucsoara-Pitesti, care este modernizat. Clima in regiune este temperat continentala, specifica regiunilor de dealuri joase si dealuri inalte. Raul Doamnei adaposteste numeroase specii de pesti si raci de rau. In zona, intalnim cerbi, caprioare, lupi, mistreti, ursi, vulpi, jderi precum si numeroase specii de pasari si serpi.

Satele

Istoria satelor ce compun, astazi, comuna Cosesti este istoria luptei darze a locuitorilor acestora pentru recastigarea si mentinerea dreptului sacru asupra pamantului mostenit de la strabuni si pentru libertatea sociala. Pastrarea documentelor Istoria Comunei Cosesti Arges din acea perioada inlesneste cunoasterea si redarea diferitelor aspecte privind dezvoltarea, consolidarea si afirmarea satelor pe multiple planuri. Este perioada in care satul intra pe poarta scrisa a istoriei.


Arhitectura locala

Comuna Cosesti se incadreaza in categoria satelor rasfirate. Are o retea intinsa de ulite de-a lungul carora se afla gospodariile, separate de gradini cu pomi fructiferi sau lanuri de porumb. O gospodarie este alcatuita din casa, curtea de acareturi, gradina din sat si pamantul de la camp. Elementele gospodariei satesti ilustreaza nu doar nivelul de viata economica dar si gradul de cultura populara. Gospodariile sunt de tip agricol-pastoral, avand curti aglomerate pe laturi neregulate. Imprejmuirea gospodariei se face cu gard de uluca, intrarea in curte facandu-se prin porti mari, neacoperite.


Monumente

Biserica de Lemn din Jupanesti este un monument istoric si reprezinta o culme a creatiei mesterilor argeseni, prin ampla si variata sa decoratie arhitecturala. Se afla in partea de jos a satului, la 150 m de sosea si a fost construita de catre Necula Jupan Ramleanu, Popa Mihaila si Necula Grecu. Biserica a fost realizata in doua etape: prima data a fost ridicata biserica propriu-zisa iar, peste cativa ani, s-a construit pridvorul cu clopotnita. In anul 1892, cu ocazia implinirii a 150 de ani de la infiintare, biserica a fost declarata monument istoric.


Cultura

Caminul cultural a luat fiinta, ca institutie, in anul 1933. Din initiativa studentilor si elevilor din Cosesti, Jupanesti si Leicesti, au fot puse bazele Caminului Cultural cu numele de “ Raul Doamnei”, cu sediul in comuna Cosesti. Dupa al doilea razboi mondial, activitatea culturala a cunoscut o noua inviorare odata cu infiintarea, la Jupanesti, a Caminului Cultural “Flacara”. Astazi, comuna Cosesti dispune de sase camine culturale.

Istoria Comunei Cosesti Arges Istoria Comunei Cosesti Arges Istoria Comunei Cosesti Arges Istoria Comunei Cosesti Arges Istoria Comunei Cosesti Arges