Galerie de imagini biserica Jupanesti Galerie de imagini biserica Jupanesti Galerie de imagini biserica Jupanesti

Biserica de lemn


Biserica din Jupanesti

Biserica de Lemn din Jupanesti este un monument istoric si reprezinta o culme a creatiei mesterilor argeseni, prin ampla si variata sa decoratie arhitecturala. Se afla in partea de jos a satului, la 150 m de sosea si a fost construita de catre Necula Jupan Ramleanu, Popa Mihaila si Necula Grecu.

Din amintirea satenilor, biserica ar fi fost construita in locul altei biserici de lemn, in care a slujit si Popa Vladu, pomenit in hrisovul din 1636 dat de Matei basarab satului Jupanesti. Bisericuta a fost demontata numai dupa ce a fost terminata actuala biserica, iar lemnaria a fost scoasa si folosita dupa cum se spune la intrarea noii biserici.

Dintre ctitori, pe primul se situeaza Necula Eneotu zis Grecu, bogat negustor din Tamasesti.El avea sa stranga o bogata avere in Jupanesti cu care a finantat constructia. Alt ctitor era Necula Ramleanu, cumnat cu Popa Mihaila, preotul satului.

Galerie de imagini biserica Jupanesti Galerie de imagini
Galerie de imagini biserica Jupanesti Galerie de imagini biserica Jupanesti Galerie de imagini biserica Jupanesti Galerie de imagini biserica Jupanesti Galerie de imagini biserica Jupanesti Galerie de imagini biserica Jupanesti
Galerie de imagini biserica Jupanesti Galerie de imagini biserica Jupanesti Galerie de imagini biserica Jupanesti Galerie de imagini biserica Jupanesti Galerie de imagini biserica Jupanesti Galerie de imagini biserica Jupanesti
Galerie de imagini biserica Jupanesti Galerie de imagini biserica Jupanesti Galerie de imagini biserica Jupanesti Galerie de imagini biserica Jupanesti

Constructia bisericii

Biserica a fost realizata in doua etape: prima data a fost ridicata biserica propriu-zisa iar peste cativa ani s-a construit pridvorul cu clopotnita.

Prelungirea bisericii cu acest pridvor s-a facut din nevoia de a se crea un mic loc de adunare unde satenii sa discute problemele obstiisi sa guste in tihna din prinosuri la diferite praznice. Tot aici, preotii trebuiau sa invete pe copiii satului sa scrie si citeasca, acest amvon fiind prima scoala a satului.

Biserica a fost construita din scanduri de stejar late de 45 cm si groase de 7-14 cm, incheiate in coada de randunica. Este pardosita cu lespezi de piatra si invelita cu traditionala sita.

Singurele picturi murale, cele de la intrare, reprezinta raiul si iadul. Intocmai ca la vechile ctitorii romanesti, la judecata de apoi sunt aspru osanditi dusmanii neamului romenesc, talharii si femeile desfranate.

In decursul anilor, biserica din Jupanesti s-a bucurat de numeroase danii din partea domnitorilor tarii. In anul 1892, cu ocazia implinirii a 150 de ani de la infiintare, biserica a fost declarata monument istoric, la staruinta preotului Ion Bucurescu.

Biserica de Lemn din Jupanesti a avut un rol important in dezvoltarea si emanciparea satului, datorita existentei sale multiseculare, precum si faptului ca majoritatea slujitorilor ei au fost oameni luminati si au stiut sa se identifice cu nazuintele satenilor. In biserica s-au pastrat cele mai multe hrisoave vechi si alte obiecte care vorbesc despre trecutul istoric al satului Jupanesti. Pentru preintampinarea incendiilor, o lunga perioada nu s-a dat voie sa se faca slujbe religioase in aceasta biserica, ramanand doar ca monument istoric.

Dupa 1989 se face slujba la aceasta biserica pentru enoriasii care locuiesc in partea de sud a satului.

Galerie de imagini biserica Jupanesti Galerie de imagini biserica Jupanesti Galerie de imagini biserica Jupanesti Galerie de imagini biserica Jupanesti Galerie de imagini biserica Jupanesti